این روزها، پدیده نوظهور اجاره ساعتی و آگهی آن ها در فضاهای مجازی ، بازار مسکن را از زوایای مختلف دچار آسیب کرده است. رواج اجاره ساعتی و روزانه مسکن در کلانشهرها که امروز یکی از بحثهای داغ در بازار مسکن است، فرصت تخلف و فساد را در بستری متفاوت فراهم کرده است.
به گزارش مجله دلتا با اینکه سابقه چنین نوعی از اجاره، پیش از این در برخی شهرهای توریست پذیر وجود داشته ، اما حدود پنج سالی است که این پدیده در قالب یک آسیب اجتماعی در سطح پایتخت تقریبا رواج یافته است. البته که استثنائات فراوانی از این حیث وجود دارد و نمیتوان با قاطعیت در مورد آن سخن گفت، اما شواهد و قرائن در خصوص کاربری حقیقی این خانهها نیاز به حضور یک ناظر را بیش از گذشته تقویت میکند. به گفته حسام عقبایی نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران، مالکان خانههای از این دست ملزم هستند تا از پلیس اماکن عمومی، سازمان ایرانگردی و جهانگردی و … مجوزهای قانونی را برای داشتن استانداردهای لازم دریافت کنند.
ممنوعیت تنظیم قرارداد اجاره کمتر از یک سال
براساس قانون، تنظیم قرارداد اجاره بین موجر و مستاجر، کمتر از یک سال ممنوع بوده و مشاوران املاک حق چنین اقدامی را ندارند. عقبایی با اشاره به اهمیت امنیت در تنظیم قراردادها میگوید: قتل، جنایت، خفت گیری و … از مواردی است که در خانههای بدون مجوز ممکن است روی دهد؛ به همین سبب، ضمن اینکه محل مربوط باید شناسنامهدار و قانونی باشد، صلاحیت افراد باید توسط سازمانها و دستگاههای ذیربط بررسی شود و پس از آن برای مکانهایی همچون مسافرخانه، پانسیون و … پروانه کسب صادر شود. ضمن اینکه اینها باید مالیات پرداخت کنند.
عملکرد خوسرانه مالکان واحدهای مسکونی، صرفنظر از تمام استثنائات، به صورت بالقوه دارای تبعات فراوانی است که نیازمند ورود وزارت ارشاد، پلیس فتا و پلیس پیشگیری است و تعاریف و وضع قوانین جدید در قراردادهای مربوط به مالکان و مستاجران است.